duminică, 8 septembrie 2019

LEGUME USCATE PENTRU MANCARURI(VEGETA DE CASA)




INGREDIENTE
pastarnac
telina radacina
morcovi
ardei
praz
ceapa galbena
ceapa verde
patrunjel radacina
PENTRU AMESTEC FINAL
2lingurite patrunjel uscat
2lingurite leustean uscat
1lingurita marar uscat
1lingurita cimbru uscat
2lingurite sare(roz de himalaya am pus eu)
MOD DE PREPARARE
Folositi ce legume aveti la dispozitie.Eu am facut 3ture si am pus ce am avut la momentul respectiv.E bine daca aveti toate leumele enumerate de mine.Am folosit multi ardei de casa care au dat un gust si un miros tare bun.Cantitatile nu conteaza.2-3 bucati din fiecare.Telina este de ajuns una mica.
Am folosit 2variante,la cuptorul electric cu aer cald,la 70grade,vreo 5-6ore dar nu am fost multumita de rezultat.Cea mai buna varianta a fost sa tin legumele afara,la soare sau cand a fost foarte cald undeva la umbra.Cel mai bine s-au uscat in plin soare.Nu si-au pierdut culoarea cum spun unii ca se intampla daca le pui la soare.Le-am pus in tavi tapetate cu hartie si acoperite cu un material usor,transparent.E foarte bun tifonul dar nu am avut.La atreia tura am folosit masa de uscat rufe pe care am pus o perdea veche impaturita in doua si am acoperit cu o parte de perdea ramasa.S-au uscat mai repede si mai frumos pentru ca a circulat aerul si pe sub ele.Am lasat doua zile la soare.Seara le-am bagat in casa ca sa nu se umezeasca.
Legumele se taie rondele mici,marunt sau se trec pe razatoarea mare.Radacina de patrunjel,telina,morcovii ,pastarnacul merg pe razatoare.Ceapa verde se taie rondele.Ceapa galbena rondele.Ardeiul se taie cubulete.Cel mai bine se usuca legumele taiate cat mai marunt sau date pe razatoarea mare.
Lasam legumele la uscat peste zi(si intoarse din cand in cand) ,cand este foarte cald si nu este umezeala.Cand sunt uscate bine legumele se amesteca toate si se macina in robotul de bucatarie la granulatia pe care o dorim.In timpul macinarii adaugam dupa preferinte sare,leustean,marar ,cimbru,patrunjel toate uscate .Nu mult,cam o lingurita,doua,depinde de ce cantitate de legume am folosit.Eu am pus din ierburile de la mama si din gradina mea,uscate de mine in acelasi timp cu legumele.La fel,legumele au fost de la mama din gradina.
Este nevoie de timp,iese cantitate mica dupa uscare si macinare,dar merita.
Ieri am cumparat un aparat de deshidratat legume de la lidl.Maine am in plan sa incerc si varianta cu aparatul.Sa vedem ce iese.
Am pus poze din timpul celor trei procese de preparare.Cea mai buna uscare e la soare si cand bate vantul,aerul e uscat.
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu