absolut
delicios.mi-am cumparat de curand doua vase romane si am vrut sa testez
unulsa va spun cate ceva despre instructiunile lui de folosire,mie
mi-au prins bine caci este un vas despre care nu stiam mare lucru.Dupa
ce il cumparati lasati-l in apa fierbinte 15minute.Inainte de fiecare
utilizare se scufunda atat vasul cat si capacul acestuia in apa rece
15-20minute pt ca porii vasului sa se umple de apa,astfel in timpul
gatirii in vas se va crea un strat de aburi care participa la procesul
de gatire.Inainte cu 30minute de terminarea gatirii scoatem capacul
pentru a lasa carnea sa se rumeneasca.Vasul roman neemailat se poate
folosi numai in cuptor,expunerea la foc deschis poate duce la craparea
sau fisurarea acestuia.Eu mi-am mai luat un vas care pote fi pus si pe
ochil de la aragaz,este emailat in interior,ceva italienesc.Poate fi
folosit si la cuptorul cu microunde.Evitati racirea brusca a vasului,se
recomanda asezarea vasului scos din cuptor pe o placa de lemn sau pe un
prosop uscat.Dupa utilizare vasul se spala cu apa sarata(eu am scos
mancarea din el,l-am lasat sa se raceasca apoi am pus apa fierbinte in
el si un pumn de sare si l-am lasat cateva minute,s-a curatat apoi
destul de usor).Se limpezeste bine si se lasa sa se usuce timp de 24
ore,fara sa il stergeti.Dupa aceia vasul se va pastra neacoperit,cele
doua parti vor fi asezate invers una peste allta intr-un loc curat si
aerisitDin cauza utilizarii vasu va capata o culoare mai
inchisa,patinata dar aceasta nu va afecta in nici un fel calitatea
gatirii
Ingrediente
- 1kg ciocanele,
- 2kg cartofi,
- 50gr telemea,
- 150gr cascaval,
- 200gr smantana,
- 200gr lapte,
- vegeta,
- patrunjel uscat,
- piper,
- 2conserve ciuperci,
- 1/2ardei gras,
- 1ceapa,
- 1/2pahar vin,
- usturoi,
- condimente pentru pui
Mod de preparare reteta Pranzul in vas roman
Se pregateste vasul roman punandu-l in apa rece 30minute inainte de folosire.Cartofii se curata si se taie rondele,se pun la fiert intr-un vas de apa cu sare si vegeta,se lasa 15minute.Nu-i lasati sa fiarba mult sa nu ajunga sa se sfarame.Pulpele inferioare se condimenteaza cu condimente de la Fuchs pentru pui si se lasa putin pana fierb cartofii.Se scot cartofii cu o spatula si se pun pe fundul vasului roman.Telemeaua si cascavalul se rad si se pun peste cartofi.Laptele cu 100gr smantana,sare,vegeta si o lingurita de patrunjel se amesteca bine si se toarna peste branzeturi. Deasupra se pun pulpele care se ung cu restul de smantana care le va face foarte fragede.
Se pune capacul si se baga la cuptor pentru 120 minute,timp dupa care se scoate capacul si se mai lasa sa se rumeneasca carnea 20-30minute.Intre timp se face o tocanita de ciuperci. Se curata ceapa si se toaca,se marunteste si ardeiul si se pun pe foc cu putin ulei si apa,sare si piper.
Se taie marunt ciupercile si se pun peste ceapa si ardei,se pune apa cat sa le acopere si se lasa pe foc 30minute.Se toarna vinul si se mai lasa putin apoi se sfarsit se pune jumatate de catel de usturoi pisat si 2linguri de smantana si putin patrunjel.Se serveste cu salata verde
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu