joi, 12 aprilie 2012

CUM ALEGEM VINURILE PENTRU MANCARURI

LA PREPARATELE CULINARE PE BAZA DE CARNE,alegerea vinurilor se face tinand seama,in primul rand de culoarea carnii.
Carnea de manzat si de vita adulta,carnea de oaie sau de capra si vanatul sunt cunoscute generic sub denumirea de carne rosie.
Carnea alba poate fi de peste,vitel,porc,miel,pasare(pui,gaina) sau iepure de casa.
Alti factori de care trebuie sa tinem seama la alegerea vinului sunt gradul de impanare cu grasime,procedeele tehnice de preparare si garniturile cu care se serveste preparatul respectiv.
Astfel,la PREPARATELE DIN CARNE ALBA gatite prin inabusire,fierbere sau sotare(calire in unt) se recomanda vinur0ile albe,seci si demi-seci.Daca aceleasi preparate sunt gatite prin prajire(frigere) se vor consuma impreuna cu vinuri rosii,tinere.Puiul la frigare face insa exceptie,fiind servit cu vin alb,sec.
LA PREPARATELE DIN CARNE ROSIE se consuma,in general,vin rosu,sec si demi-sec.
VANATUL va fi mai gustos servit cu vin rose,vechi,sau vin rosu tanar(pentru vanatul cu pene) si vin rosu tare(pentru vanatul ca par).
La BRANZETURI se recomanda vinul rose sau rosu,usor.
CIUPERCILE  pot fi servite cu vinuri rosii sau albe,in functie de modul de preparare.Ciupercile umplute sau preparate ca garnitura pentru fripturi se servesc impreuna cu vinuri albe,seci si demi-seci.Daca sunt gatite cu sosuri,se servesc cu vinuri rose sau rosii.
La PESTE se recomanda vinuri albe,seci si acide.
DESERTURILE pe baza de inghetata se consuma cu ape minerale si bauturi racoritoare.Produsele de patiserie(placinte sau pateuri) pot fi consumate cu vin rose,insa este de preferata berea.La deserturi cu creme si glazuri se serveste,de obicei,un vin de desert,alb,demi-sec.
TEMPERATURA LA CARE SUNT SERVITE VINURILE si,in general,toate bauturile,este foarte importanta.Diferenta de 2-3grade poate accentua sau diminua calitatile felurilor de mancare.
Vinurile,albe,seci si demi-seci se servesc la temperaturi de 6-10grade celsius,iar cele dulci la 4-8 grade.
Vinurile rosii trebuie servite la 15-18grade celsius,iar sampania la 5-8grade.
La un meniu se servesc maximum doua sorturi de vin(in afara vinului de desert):alb si rosu sau alb si rose.