vineri, 3 aprilie 2020

PAINE DE CASA

O paine care se taie foarte bine si nu se sfarama.Se taie frumos si calduta si apoi a doua zi.
INGREDIENTE
900gr faina alba
1plic drojdie uscata(se poate folosi si proaspata 25gr)
150gr iaurt
50ml ulei
1lingurita cu varf de sare
1lingurita rasa de zahar(am sa incerc si fara zahar)
400ml lapte
1ou(eu am pus doua foarte micute)+1ou pentru uns
MOD DE PREPARARE
Eu am folosit masina de facut paine pentru framantat si crescut.Programul a fost de o ora si 30minute.
Oul,laptele ,iaurtul le-am avut la temperatura camerei cu o ora inainte.
Am pus in vasul masinii laptele,iaurtul amestecat putin in prealabil cu o lingurita,oul si uleiul,sarea,zaharul,faina,apoi drojdia.Am pornit masina de paine care si-a facut programul.
Se poate framanta si cu robotul sau cu mainile si lasat  la dospit o ora intr-un loc cald.
Am scos aluatul din cuva,am uns cu ulei blatul si am framantat vreo 2minute aluatul,apoi l-am impartit in doua,l-am modelat putin si l-am pus in doua tavi de copt tapetate cu hartie de copt  .Se poate imparti in mai multe bucati si modelat dupa preferinte.Am lasat 30minute in tava langa aragazul cu un ochi pornit.Apoi am uns cu oul batut.Cuptorul l-am preincalzit doar vreo 5minute.Am folosit functia cu aburi plus,la 180grade o ora.La cel cu gaz cred ca merge cam la aceiasi temperatura.
Am urmarit coacerea,depinde de cuptor si cat de rumena dorim painea.Am oprit cuptorul si am mai lasat painea acolo cu usa intredeschisa.Am scos din cuptor si am acoperit cu un prosop.Dupa vreo 10minute am scos painea foarte usor din tavi.Se pune la racit pe un gratar,acoperita cu prosopul.Ies doua paini de vreo700-800grame,depinde de tavi.
Am lasat o paine in punga si una infasurata in prosop.Cea din punga a avut coaja mai moale decat cea in prosop.










2 comentarii: