miercuri, 8 iunie 2011

DELICIU DE VARA CU CAPSUNI SI VISINE

ultimele capsuni din gradina si primele visine din gradina....

Ingrediente

BLAT
: 8oua
8linguri cu varf de faina
8linguri zahar
2linguri amidon alimentar
1praf de copt
8linguri ulei
8linguri lapte
300gr capsuni 
2linguri pesmet 
CREMA SI UMPLUTURA
6linguri gem de capsuni
200gr frisca lichida 
250gr crema mascarpone
60gr zahar pudra
1plic intaritor de frisca
200gr visine
DECOR: 
500gr visine
 2plicuri gelatina rosie
5linguri zahar
zeama de la visine si apa pana la 500ml
ORNAT:
300ml frisca lichid
1plic intaritor de frisca 
2linguri zahar pudra 
  • Portii: 8Portii: 8

Mod de preparare

Curatam coditelele capsunilor si daca sunt mari capsunile le taiem in doua si le punem la scurs,intr-o sita.Zeama ce ramane de la ele o pastram pentru prepararea gelatinei.Dupa ce s-au scurs trecem capsunile prin pesmet.
Scoatem samburii visinelor si le punem la scurs intr-o sita.Pastram zeama scursa de la ele.
Separam albusurile oualelor de galbenusuri.Frecam galbenusurile cu zahar pana se albeste zaharul si se topeste,apoi adaugam treptat uleiul,laptele,faina,amidonul si praful de copt.Separat batem albusurile cu un praf de sare,apoi le adaugam in compozitia de mai sus si amestecam bine,de jos in sus.Adaugam jumatate din capsuni si amestecam cu grija.
Pe fundul unei forme de tort cu margini detasabile,punem o hartie de copt si rasturnam aluatul.Punem deasupra din loc in loc capsunile ramase si dam la cuptor la foc mic 40minute(nu deschidem cuptorul in primele 20minute).Verificam daca e copt blatul cu o scobitoare,pe mijlocul blatului,daca scobitoarea iese curata,blatul e copt.Scoatem,lasam sa se raceasca,dam marginile jos si luam hartia de copt de pe fundul blatului.Blatul iese moale si pufos,trebuie manevrat cu grija.Il taiem in doua si ungem prima parte cu gem de capsuni.
Pregatim crema:batem frisca cu intaritorul de frisca si zaharul pudra,apoi adaugam crema mascarpone.Adaugam visinele si omogenizam cu grija.Umplem tortul cu crema si deasupra punem capacul tortului.
Gelatina o amestecam cu zaharul si zeama scursa de la capsuni si visine,500ml(daca nu avem destul lichid,completam cu apa) si punem pe foc,pana incepe sa fiarba.Oprim focul si lasam cateva minute sa se raceasca.
Deasupra blatului punem visinele ramase si turnam gelatina cat este inca calda,lasam sa se raceasca,apoi ornam cu frisca batuta cu intaritorul si zaharul pudra.Dam la frigider cateva ore.



Reteta in imagini