marți, 7 mai 2019

COZONAC FARA FRAMANTARE CU NUCA,STAFIDE SI RAHAT

Am pornit de la reteta Simonei de pe bucataras.ro https://www.bucataras.ro/retete/cozonac-fara-framantare-sau-cu-framantare-redusa-69694.html
Am mai facut o singura data cozonac si atunci a fost mai aspectuos dar nu grozav la gust.Acum este urat dar bun...foarte bun!
INGREDIENTE
ALUAT
1100gr faina alba(de cozonac de la Lidl am avut eu)
50gr drojdie proaspata+1lingurita zahar+4linguri lapte caldut+2linguri faina
500ml lapte caldut
350gr zahar pudra
1lingura zahar pudra cu aroma rom dr Oetker
1plic coaja rasa de lamaie Finesse dr Oetker
1plic vanilie Finesse dr Oetker
1praf de sare
3linguri smantana
4galbenusuri
10linguri ulei
12linguri unt topit 82% lasat sa se raceasca
UMPLUTURA
4albusuri
1praf de sare
150gr zahar pudra
2linguri cacao
60gr stafide+1lingura esenta rom
200gr nuca macinata
100gr rahat taiat cubulete
50ml lapte fierbinte
1lingura zahar pudra cu aroma de rom dr Oetker
PENTRU UNS
3oua
1plic zahar vanilat
zahar
MOD DE PREPARARE
Lasam la temperatura camerei cu cateva ore inainte ouale,drojdia,faina.
Stafidele cu esenta de rom si cu apa calda le lasam la inmuiat din timp,apoi le scoatem si le stoarcem.
Pregatim maiaua intr-un castron din drojdia frecata cu zaharul,laptele caldut si faina si lasam sa creasca cam vreo 15minute.A mea a plecat la plimbare din castron)))).
Cernem faina de 3ori si o punem intr-un vas adanc.Facem o adancitura in mijlocul ei in care punem maiaua,zaharul,zaharul pudra cu aroma de rom,galbenusurile,coaja rasa de lamaie,vanilia si laptele fierbinte.Presaram putina sare si amestecam totul.Adaugam si smantana.Apoi adaugam treptat a uleiul si untul topit racit.Framantam pana obtinem un aluat elastic.Punem intr-un vas aluatul,presaram deasupra putina faina,acoperim cu un prosop si lasam intr-un loc caldut(langa aragazul cu un ochi pornit),cam o ora pana creste aluatul.
Intre timp pregatim umplutura.Laptele fierbinte il amestecam cu cacaoa.Mixam albusurile cu un praf de sare pana se intaresc,apoi adaugam zaharul pudra si zaharul cu aroma de rom.Adaugam in albusurile batute cacaoa pregatita cu lapte,apoi nuca,stafidele si rahatul si amestecam compozitia.
Impartim aluatul in cate parti dorim sa repartizam in tavi(mie mi-au iesit 4cozonaci dar acum depinde de felul cum ii asamblam)
Intindem cu sucitorul foile si punem umplutura.Rulam dupa preferinte.Punem in tavi(tapetate cu hartie de copt )si lasam inca 30minute la cresut intr-un loc caldut.Apoi ungem cozonacii cu ou batut amestecat cu zahar vanilat si dam la cuptorul preincalzit,la foc potrivit 170grade,cam 50minute,pana se rumenesc frumos.Cu cateva minute inainte sa fie gata se scot si se ung cu ou batut si apoi presaram zahar deasupra si mai dam la cuptor.Scoatem cozonacii si ii acoperim cu un prosop.Dupa vreo jumatate de ora ii scoatem din forma si ii punem pe un gratar,acoperindu-i cu un prosop.Taiem cand sunt complet raciti.Se pastreaza bine inveliti in prosoape de bucatarie intr-o punga.
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu