vineri, 14 februarie 2014

TORT ANIVERSAR


Un tort facut de ziua mea...

  • BLAT:
  • 10oua
  • 10linguri zahar(eu am pus 5 zahar brun si 5 linguri zahar alb)
  • 10linguri faina
  • 2linguri praf de budinca
  • 70gr amidon alimentar
  • 1plic praf de copt
  • 2linguri cacao(eu am pus una si nu a iesit prea colorat)
  • 1plic zahar vanilat(cu aroma de rom,am pus eu)
  • 2prafuri sare
  • CREMA:
  • 250gr crema mascarpone
  • 200ml frisca lichida
  • 1conserva mica compot mandarine(sau alte fructe)
  • 1plic intaritor de frisca
  • 150gr zahar pudra
  • GLAZURA:
  • 100gr ciocolata
  • 50gr unt
  • 50ml frisca lichida
  • 50ml lichior de oua(sau altfel)

Mod de preparare reteta Tort aniversar

Punem la scurs fructele din compot intr-o sita.
Cernem faina, cacaoa, praful de ciocolata,amidonul si praful de copt. Mixam bine albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, apoi incorporam treptat  5linguri zahar si zaharul vanilat si batem bine dupa fiecare lingura adaugata.
Galbenusurile le frecam cu celalalte linguri de zahar si un praf de sare,pana se albesc.Incorporam in crema de galbenusuri vreo 7linguri de albusuri batute,omogenizam bine,apoi adugam amestecul de faina,amestecam incet de jos in sus,iar la final adaugam restul de spuma de albusuri si omogenizam bine compozitia.
Tapetam o forma de tort de 28cm sau de 26 cu hartie de copt in care turnam aluatul si dam la cuptorul preincalzit,la foc potrivit,pana se coace blatul.Facem testul cu scobitoarea.
Lasam blatul sa se raceasca treptat,inca cateva minute in cuptor,apoi il scoatem.Taiem in doua cand s-a racit.
Mixam crema mascarpone cu zaharul pudra cateva clipe.Separat mixam frisca cu intaritorul,apoi incorporam crema mascarpone si mai batem cateva clipe(nu mult ca stricam crema mascarpone)Adaugam si fructele si amestecam usor.
Insiropam blatul de jos,adaugam crema,apoi punem din nou foaia de blat,
Topim ciocolata cu untul,lichiorul si frisca si glazuram tortul.Ornam dupa gust.


























6 comentarii:

  1. Arata grozav ! Foarte apetisant !
    Am o intrebare daca nu te superi blatul nu il insiropam ?
    Multumesc
    Felicitari pt reusita !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blatul de sus -scuze ca nu am precizat :)

      Ștergere
    2. blatul de sus nu se insiropeaza pentru ca s-ar face praf cand pui glazura

      Ștergere
  2. remarc ca aveti o slabiciune ptr budincile pline de e- uri.....
    ar fi de preferat sa le evitam...
    eu, evit sa mai studiez o reteta din momentul in care citesc de nu stiu care budinca.....,
    si apoi ....... hulala /??//??/

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca fiecare este liber sa manance ce vrea,fiecare alege cum vrea sa traiasca...nimic din ceea ce mancam acum nu mai este natural,daca stam sa ne gandim bine...si apoi Hulala ce are?

    RăspundețiȘtergere