joi, 30 decembrie 2010

GHIDUL CONDIMENTELOR


ANASONUL
Are un gust inconfundabil,care seamana vag cu acela de lemn-dulce.Semintele imbogatesc aroma ciorbelor sau borsului de peste.Se adauga in aluatul prajiturilor si la turta dulce.Da un gust mai placut tartelor cu prune si piersici proaspete.
Pentru o mica gustare,amestecati semintele de anason cu nuca de cocos rasa,stafide si ananas deshidratat.E bun si pentru calmare,seara inainte de culcare,adaugati un praf de anason intr-o cana cu lapte caldut.
BOIA DE ARDEI IUTE
Bucatarii o prefera pentru mancarurile foarte condimentate.Se adauga cu masura,in mancarurile pe baza de ou,precum si in amestecurile de branza topita.
Se poate pune si in aluatul de paine de secara,tocanite,ciulama,sosuri albe si sosuri pentru diferite garnituri.
Daca stiti sa preparati vestitul chili mexican sau sosuri pentru gratar,puteti adauga si un praf de boia iute.
PAPRICA(ARDEI ROSU)
Se obtine din ardei rosii deshidratati si pe langa faptul ca ,,indulcesc'' culoarea preparatelor,le dau si un gust deosebit.Cel mai bun paprica se produce in Ungaria.Este de trei feluri:iute,mediu si dulce.
Paprica pisat se amesteca cu ceapa tocata marunt in pasta de branza.
Se poate pune in uleiul in care prajiti cartofii.Presarati ca garnitura peste mancarurile care nu au o culoare prea imbietoare.Frecati puiul cu putina boia inainte de a-l baga la cuptor
PIPERUL
Piperul negru e cel mai comun,dar la fel de aromat este si piperul roz sau cel verde.
Piperul pisat se foloseste la condimentarea fripturilor,inainte de a fi puse pe gratar.
Piperul proaspat rasnit se poate adauga in aluaturi.
Pana si capsunile in combinatie cu piper si otet aromat ofera un desert de vara delicios.
Presarati piper si peste pepenele galben si jumatatile de grepfruit.
CHIMEN
Semintele dau un gust deosebit amestecului de carne tocata pentru chiftelute.Se pot amesteca cu crema de branza de vaci si unt,se pot adauga in aluatul de briose.Presarati cateva seminte de chimen si pe varza tocata sau pe mancarea de dovlecei inainte de a le gati.Atunci cand fierbeti cartofi pentru piure,adaugati cateva seminte in apa.Adaugati seminte si in salata de varza cruda,la tocanite si la supele concentrate.Adaugati in amestecul pentru lebervurst sau pe sandviciurile cu carne.
SEMINTELE DE TELINA
Au gustul telinei,dar nu se ofilesc si nu se toaca.Se adauga in supe,tocanite si apa pentru muraturi.
Semintele pisate dau un gust grozav salatei de varza cruda si sosurilor pentru salata de cartofi.Se pot adauga la crema pentru oua umplute.Presarati seminte pisate de telina peste borsul de peste,chiar inainte de a servi la masa.Da un gust bun supei de mazare.Se mai poate adauga in sosul de rosii.
CORIANDRUL
Semintele provin de la specie de patrunjel care se cultiva in China.Are o aroma asemanatoare cu cea a lamaii,dar mai dulceaga.Semintele ca atare,se adauga la muraturi si la sosuri marinate.Coriandru pisat este folosit pentru a adauga gust prajiturilor.Se poate adauga in loc de scortisoara la prajiturile cu mere.Se mai foloseste la aluatul pentru clatite sau gogosi.
GHIMBIRUL
Ghimbirul pisat se poate adauga in urmatoarele alimente:peste file-ul de somon,impreuna cu suc de lamaie;in apa in care fierbeti legumele tari(conopida),varza de bruxelles,in salata de varza cruda;in aluatul pentru paine sau in cel pentru clatite,gogosi,im amestec cu zaharul,pastrand aluatul la frigider cateva ore inainte de coacere;in ceaiul rece,impreuna cu putina lamaie;in salatele de fructe proaspete;pe jumatatile de grepfruit,impreuna cu putin zahar,inainte de a le manca;in pireul de cartofi,cat este inca fierbinte;in frisca.
NUCSOARA
Pisati 2-3seminte si adaugati-le in cafea atunci cand o rasniti.Nucsoara pisata se amesteca cu zahar si se presara peste friganele sau in compoturile de fructe,cat sunt inca fierbinti.Imbogateste savoarea aluatului pentru napolitane.
SCORTISOARA
Batonul de scortisoara se adauga ca atare,in ceaiuri,lapte,cafea fierbinte.Daca puneti scortisoara pisata,dati un aspect tulbure bauturii.Puneti un baton in tocanita cu carne de vita sau miel,precum si bucati de prune,caise,apoi turnati vin rosu.
Cand incalziti siropul pentru clatite,puneti in el un mic baton de scortisoara.
Scortisoara pisata se presara peste cacaoa cu lapte fierbinte sau peste cappuccino,se adauga in aluatul de clatite si in cremele de ciocolata pentru decorarea torturilor.Se poate adauga peste inghetata de vanilie.Se poate presara pe placinta cu mere cat este calduta.
CHIMIONUL
Este un condiment de baza in sosurile dulci si in cele picante.Semintele se pun in pasta de branza.Se pot adauga cateva si apa in care fierbe orezul.
Chimionul pisat improspateaza aroma sosului picant,fie ca e conservat sau e facut in casa,si a supei de linte.Presarati un praf de chimion si pe sosurile de salata imediat dupa ce le desigilati.
MUSTARUL
Mustarul galben e cel mai des intalnit,dar semintele pot deveni maro sau chiar negre,daca sunt lasate mai mult timp.
Semintele se adauga la zeama de la muraturi,la fripturile inabusite.Lasati semintele de mustar la uscat,apoi presarati-le peste varza calita sau peste mancarea de fasole verde.
Pulberea de mustar se dizolva in apa rece inainte de a fi adaugata la mancare,pentru a impiedica formarea cocoloaselor.
Semintele de mustar prajite si un varf de cutit de pulbere de mustar se pot pune in sosurile albe,peste peste si alte feluri de carne.
Daca doriti ca mustarul sa fie mai iute,amestecati-l cu apa si lasati-l asa timp de 10minute.

5 comentarii:

  1. La multi ani draga mea !!!!!!!!!!!!Un 2011 plin de bucurii si tot ce iti doresti

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani!
    Un an nou cu sanatate si numai bucurii!
    Te pup si te imbratisez cu mult drag Eluca!

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere