marți, 28 decembrie 2010

VASUL ROMAN(VASUL DE LUT),AVANTAJELE FOLOSIRII VASULUI SI INSTRUCTIUNI


Vasul roman este ultilizat si cunoscut in bucatarie de peste 2000 de ani si este cel mai minunat vas de bucatarie.
Vasul roman este fabricat dintr-un material poros care absoarbe apa si asigura un proces natural de gatire a celor mai diverse bucate la cuptor.Apa absorbita in porii vasului de lut provoaca formarea unui strat subtire de aburi,atat in cuptor cat si in interiorul vasului.Astfel alimentele gatite sunt incomparabil mai bogate in gusturi,mai fragede,nutritive,usoare de asimilat si nu ingrasa,fiind preparate fara adaugarea de grasimi.Carnea gatita in vasul roman capata o crusta subtire,crocanta,iar in interior devine uniform preparata,cu aspect apetisant,suculent.
Vasul roman este potrivit pentru prepararea tuturor tipurilor de carne(pasare,peste,vanat,porc,vita),a garniturilor,ori a unor feluri de gatire combinate.Prepararea in suc propriu a alimentelor favorizeaza pastrarea gustului lor natural,permitand o digestie usoara,sanatoasa.Chiar si persoanele obligate sa tina regimuri alimentare pot astfel sa nu renunte la gustul placut al unor alimente,care gatite altfel,le-ar fi interzise.Odata introduse in cuptor,alimentele nu necesita nici un fel de interventie pana la gatirea completa.
VASUL ROMAN ASIGURA:
-pastrarea gusturilor naturale,delicioase ale alimentelor;
-obtinerea unor mancaruri sarace in grasimi;
prepararea alimentelor in suc propriu,fara ados de grasimi;
-economie de timp in bucatarie;
-gatire si servire in acelasi vas.
INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE:
-inainte de fiecare utilizare,scufundati atat vasul cat si capacul acestuia in apa rece,timp de 15-20minute,pentru ca porii vasului sa se umple de apa,astfel in timpul prajirii in vas se va crea un strat de aburi care participa la procesul de gatire;
-inainte de expirarea timpului de gatit,pentru o rumenire frumoasa a alimentelor,cu 20minute inainte,dam capacul jos(cu grija,pt ca iese foarte mult abur);-vasul poate fi utilizat numai in cuptor daca nu este emailat(sunt si din acestea,care pot fi puse pe flacara de la aragaz,se specifica pe ele atunci cand este cazul);expunerea la foc deschis duce la craparea,fisurarea acestuia;
-poate fi folosit si in cuptorul cu microunde;
-evitati racirea brusca a vasului;se recomanda asezarea vasului scos din cuptor pe o placa de lemn sau pe un prosop uscat;
-dupa utilizare,vasul se spala in apa fierbinte,sarata,apoi se limpezeste bine si se lasa sa se usuce timp de cel putin 24ore,dupa aceea vasul se va pastra neacoperit(cele doua parti vor fi asezate invers una peste alta) intr-un loc de depozitare curat si aerisit;
-din cauza utilizarii repetate,peretii vasului se vor pata,capatand o culoare mai inchisa,patinata insa acest lucru nu va afecta in nici un fel valoarea sa de utilizare.
Vasul roman este fabricat manual,din lut rezistent la foc,fara adaugarea altor materiale,fiind ars in cuptor electric automat,la o temperatura de peste 1000grade celsius.
Mancaruri ce pot fi preparate in vasul roman:pui fript,sarmale,mamaliga cu branza,ciuperci,peste cu legume,cartofi cu oua,pulpa de miel,musaca de cartofi,cotlet de porc cu legume,varza cu carnati,dovlecei umpluti,paine coapta
Vasele le gasiti la magazinele Selgros si Metro,la preturi intre 35 si 70lei,cele foarte mici sunt pe la 19lei.
-