miercuri, 29 decembrie 2010

PRODUSELE DIN ROSII-CUM LE FOLOSIM

PASTA CONCENTRATA
In comert se gasesc tuburi sau conserve mici de 3ogr pana la 70gr cu pasta concentrata de rosii.Folositi pasta dozand-o cu ajutorul unei linguri,la sosul din rosii proaspete;culoarea si aroma vor deveni mai puternice.
PIURE DE ROSII
Pasta pasata de rosii nu contine coaja sau seminte.De obicei este ambalata in carton(tetra pak).Piureul de rosii se foloseste la legarea sosurilor pentru spaghete dar si pentru meniuri cu carne,oua sau peste prajit.
ROSIILE TAIATE
Rosiile taiate sunt componenta principala in multe ciorbe sau mancaruri pe baza de legume.Serviti la aceste mancaruri paine alba crocanta.Rosiile taiate se folosesc si pentru compozitiile de pizza.
ROSII DECOJITE
Rosiile se pot conserva in suc propriu decojite,in conserve normale sau in borcane de muraturi,care se gasesc la raionul de ,,delicatese''.Rosiile se pot pasa,obtinandu-se astfel supe fine si sosuri de rosii deosebite.Netaiate sau taiate in sferturi pot fi folosite la ghiveci alaturi de ardei,dovlecei,stiuleti mici de porumb.Oalta varianta este sub forma de straturi,in sufleurile de legume sau paste fainoase.
KETCHUP-UL
Nota dulce si in acelasi timp acidulata a ketchup-ului se potriveste la cartofii prajiti,carnati,frigarui sau la o friptura in sange,friptura si legume la gratar.
CHUTNEY
Aceasta delicatesa se prepara din piure de rosii condimentat cu seminte aromate,ceapa,castraveti murati si ghimbir.Gustul fin al acestiu sos este apreciat de iubitorii mancarurilor mexicane consumate alaturi de tortillas sau chipsuri de porumb.Acest sos se serveste alaturi de sosul de friptura.Gustul usor dulce-amarui se armonizeaza minunat cu specialitatile asiatice.
ROSII USCATE
Rosiile uscate se gasesc la raionul ,,delicatese''.Se consuma ca aperitiv si au un gust nemaipomenit.Inainte de a le manca se pun in apa si se marineaza cu ulei de masline.
La petreceri sau in meniurile de mic dejun rosiile uscate au un mare succes caci se pot rontai la fel ca fructele uscate(caise,smochine,stafide).Spre deosebire de fructele uscate,care se rontaie pur si simplu,rosiile uscate pot sa fie servite alaturi de bucatele de branza.
VERDEATA SI CONDIMENTELE DAU UN PLUS DE SAVOARE GUSTULUI ROSIILOR:
BUSUIOCUL
Se armonizeaza cel mai bine cu gustul rosiilor.Frunzele au un miros asemanator cu cel al scortisoarei si dau mancarurilor o aroma piparata dulce.
TARHONUL
Are o nota foarte delicata,dar nu trebuie folosit in cantitati foarte mari.
OREGANO
Este un condiment cu un gust iute si usor acrisor.La pizza,sosul de rosii condimentat cu frunzulite proaspete sau uscate de oregano este solutia ideala.
CHIMENUL
Se foloseste la supele de rosii sau la sosuri.Le confera acestora o aroma puternica si in acelasi timp putin dulce.Semintele uscate se folosesc la ornarea mancarurilor de rosii suculente.
ZAHARUL
Este necesar,in cantitati mici,pentru ca rosiile sunt legume usor acidulate.Adaugat la mancaruri sau sosuri,zaharul intensifica gustul rosiilor.